Sinaia

Ghid turistic Sinaia

Sinaia este un oraș în România, situat la poalele munților Bucegi, cunoscut mai ales datorită importanței sale turistice. Aici se află și Castelul Peleș, fosta reședință de vară a regelui Carol I.
Iți prezentăm obiectivele turistice Sinaia publicate de alți voiajori. Te rugăm să valorezi aceste obiective turistice si destinații pentru a oferii altor călătorii informații utile, către această destinatie, pentru a creea un ghid turistic complet despre Sinaia.

Obiective turistice Sinaia

Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

Casa lui Nicolae Iorga a fost construită în anul 1918, la intersecţia dintre străzile Calea Codrului şi Gheorghe Doja din cartierul Furnica. Este realizată în stil românesc, după planurile arhitectului Bortonovski. Marele istoric şi critic literar între altele, şi-a trăit ultimele clipe ale vieţii la Sinaia, în vila sa, de unde a fost ridicat de legionari în anul 1940 şi dus în pădurea de la Strejnic, unde l-au asasinat cu bestialitate. Din pacate casa nu este deschisă pentru public însa te bucura de peisaj vizitand împrejurimile.

Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început în anul 1898, după succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română, ce se încheia cu Imnul Regal. El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Aceasta, recunoscând talentul tânărului muzician, i-a oferit ani de-a rândul o cameră într-un colţ intim al Castelului Peleş, unde să poată studia. De asemenea, Enescu era deseori invitat de regină pentru a susţine recitaluri la Palat. Mai mult pe: www.georgeenescu.ro

Este un castel de mici dimensiuni construit în parcul castelului Peleș. Pelişor are doar 99 de încăperi, faţă de Castelul Peleş cu 170, iar întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reşedinţă prezidenţială ce poartă amprenta unei personalităţi puternice: regina Maria.

Muzeul de trenuleţe Sinaia se află în imediata apropiere a gării din Sinaia. În interior poţi vedea o colecţie de minitrenuleţe, locomotive vechi, ceasuri, telefoane şi alte obiecte din patrimoniul CFR. Cea mai importantă piesă cu care se mândreşte muzeul este o limuzină Mercedes care merge pe şine.

Cazinoul este situat în parcul “Dimitrie Ghica” şi a fost, de asemenea construit la iniţiativa lui Carol I. Construcţia a început în anul 1912 şi a fost terminată un an mai târziu. Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care de fapt, era şi autorul planurilor. Cazinoul l-a avut ca prim acţionar pe baronul de Marcay, acţionar şi al cazinoului din Monte-Carlo, după arhitectura căruia a fost construit şi cel din Sinaia.

Până la terminarea, în anul 1883, a Castelului Peleş, Regele Carol I şi Regina Elisabeta, au locuit la Foişor, o casă de vânătoare, construcţie terminată mult mai repede. Până la finisarea castelului Pelişor, atât Regele Ferdinand cât şi Regina Maria au locuit la Foişor. Chiar şi Carol al II-lea a locuit acolo, în perioada 1930-1940, atâta timp cât a fost Regele României, exceptând anii 1932 şi 1933, când casa de vânătoare a fost mistuită de un incendiu. În urma dispoziţiilor Regelui, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foişor.

Gradina datează încă din 1881 şi a fost amenajată de arhitectul peisagist elveţian Eder. Principalul obiectiv din parc este o bancă ce datează din 1905, construită de Carol I. Tot aici se poate vizita Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi şi o elegantă clădire a fostului cazino.

Sinaia este singurul oraş din România care se mândreste cu 2 gări regale. Cea veche a fost construită în anul 1886 de direcţia generală a Căilor Ferate Române pentru regele Carol I. În această gară oprea şi opreşte din nou cel mai vestit tren din Europa, Orient Expressul. Pe peronul ei, se află o placă comemorativă în amintirea primului ministru român Ion Gheorghe Duca asasinat de legionari în anul 1933. Era fiul lui George Duca, cel care fusese mulţi ani director general al Căilor Ferate Române. Cealaltă gară a fost construită între 1938-1940 la comanda regelui Carol II., după planurile renumitului arhitect Duiliu Marcu care a mai proiectat Hotelul Athene Palace, Biblioteca Academiei Române, Opera Timişoara şi Palatul CFR Bucureşti. Este o clădire din piatră care poartă insemnele regale ale lui Carol II., dublul CC care se văd şi astăzi pe clanţa uşilor şi a fost rezervată exclusiv familiei regale, şi a oaspeţilor ei. Construcţia avea şi o remiză pentru adăpostirea trenul regal. În salonul oficial de primire, dincolo de geamurile cu perdele grele se găseşte o pictură murală pătrată de 5,50 m care reprezentă o vânătoare domnească, cu 8 personaje în mărime naturală. Fresca realizată de Dimitrie Ştiubei are şi o inscripţie: Basarab Voievod secol XIV. Acest salon nu este vizitabil.