București

Ghid turistic București

Desi a avut mult de suferit de-a lungul timpului, invazii, incendii, inundatii, cutremure, furia unui dictator dement, dar poate cel mai grav indiferenta tuturor, Bucurestiul cu o multime de obiective turistice are ce sa arate vizitatorului find astfel un destin important pentru vizitatorii din strainatate si provincie. Ar fi o pierdere sa treceti prin Bucuresti si sa ratezi aceste obiectivele turistice.
Iți prezentăm obiectivele turistice București publicate de alți voiajori. Te rugăm să valorezi aceste obiective turistice si destinații pentru a oferii altor călătorii informații utile, către această destinatie, pentru a creea un ghid turistic complet despre București.

Obiective turistice București

Casa Presei Libere ori Casa Scanteii (asa cum era cunoscuta in perioada comunista) este unul dintre acele obiective turistice ce nu poate lipsi ghidului turistic, s-a construita pe locul in care se afla vechiul hipodrom Baneasa. Ridicarea cladirii a durat intre 1952 si 1957. Initial, cladirea s-a numit Combinatul Poligrafic Casa Scanteii "I.V.Stalin". “Scanteia“ era numele ziarul Partidului Comunist Roman. Dupa evenimentele revolutiei 1989, aceasta a fost cladirea care a adapostit redactiile primelor ziare libere. Proiectul cladirii s-a realizat de arhitectul Horia Maicu, care s-a inspirat in cel al Universitatii Lomonosov ( Moscova). Fundatia cladirii acopera o suprafata de 280 pe 260 de metri. Fara antena de televiziune care se afla pe cladire, aceasta are o inaltime de 96 m, iar cu tot cu antena, masoara 104 m. In fata Casei Presei se afla si acum soclul gol al statuii lui Lenin, statuie uriasa, amplasata acolo in septembrie 1960 si daramata in martie 1990. Gestul demolarii statuii a fost unul de razbunare pe tot ce putea aminti de perioada comunista.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre vechiile instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului, Un obiectiv turistic ce il poti vizita atat in solitar cat si in familie.

Situata in partea centrala a Bucurestiului (in sectorul 5), Palatul Parlamentului este obictivul turistic poate cel mai vizitat in bucuresti, amplasat pe locul ce astazi se cheama Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest si nord-vest, Bulevardul Natiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertatii la est si Calea 13 Septembrie la sud. Dealul unde se afla astazi Palatul Parlamentului este in general o creatie a naturii, avand o inaltime initiala de 18 m, dar partea dinspre Bulevardul Libertatii este inaltata in mod artificial. Construirea Palatului Parlamentului a inceput in anul 1983, ceremonia asezarii pietrei fundamentale avand loc la 25 iunie 1984. Cladirea are o suprafata desfasurata de 330.000 m patrati, inscriindu-se in "Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 in lume, în urma cladirii de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral (Florida) si în urma piramida lui Quetzalcoatl (Mexic). cladirea poseda pe verticala trei registre, ce corespund totodata si unor zone functionale distincte. Numele salilor si saloanelor ale Palatul Parlamentului au fost alese prin 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial.

Muzeul Ţăranului Român promoveaza satul traditional, taranul si produsele traditionale prin expozitiile temporare si colectiile sale vechi si noi, targuri de produse traditionale, activitati cu copiii si varstnicii, dar incearca sa se mentina si in actualitate prin lansari de carte, concerte, filme antropologice, seri culturale, colocvii, etc.

Daca iti plac plimbarile in aer liber si adori sentimetul pe ce il ai cand esti inconjurata de natura, atunci ar trebui sa alegi ca urmatorul tau obiectiv turistic parcul Herastrau, cladit pe malul lacului cu acelasi nume. Daca alegi sa iti petreci aici o zi, cu siguranta nu te vei plictisi, pe langa plimbarile cu vaporasul, barca ori hidrobicicleta, poti juca tenis, poti vizita Acvariul Herastrau. Nu in ultimul rand, vei putea sa admiri Arcul de Triumf.

Bogata in plante vii sau conservate, Gradina Botanica poate fi cu usurinta inclusa pe lista obiectivelor turistice de vizitat in Bucuresti. O plimbare in aceasta gradina incepe cu sectoarele exterioare care cuprind plante rare, mediteraneene, colectia de tradafiri si populara colina a coniferelor. Colectiile sectoarelor interioare cuprind palmieri si alte plante inalte, specii de orhidee de o frumusete rapitoare sau plante suculente si cactusi. Complexul include si Muzeul Botanic si Herbarul Central unde se gasesc 22 de biotopuri.

Muzeul Militar National, detine exponate sunt impartite in diferite colectii precum cea de uniforme romanesti, de armament alb si de foc, de aviatie, cosmologie si de trasuri si harnasamente. Expozitiile includ obiecte valoroase precum sabia regelui Carol I printre altele, pistolul Mannlicher al regelui Ferdinand I. Nu rata colectia de uniforme incluzand pe cele ale regilor Carol I, Ferdinant I si Carol al II-lea, dar si tinute ale reginelor Elisabeta si Maria, principeselor Elisabeta, Marioara si Ileana. Tot la Muzeul Militar poti vizita si cea mai mare colectie de ordine, medalii, plachete si insigne de peste 10 500 de exponate, din 53 de tari.

C. Esarcu, V.A Ureche si N. Kretulescu au infiintat in 1865 institutia Ateneul Roman cu scopul "inzestrarii poporului cu cunostinte folositoare". Pentru a strange banii necesari cu destinatia constructia cladirii s-a apelat la colecta publica avand motto-ul "Dati un leu pentru Ateneu". In 1886 a inceput constructia prin planurile arhitectului francez Albert Galleron si s-a inaugurata la 14 februarie 1888. Aici isi are sediul Filarmonica "G. Enescu" si tot aici au evoluat unii dintre cei de seama dirijori si solisti interpreti ai veacului XX: Erich Kleiber, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Herbert von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals, Yehudi Menuhin.

Arcul de triumf a fost inaltat in anul 1922 din lemn si stuc, in cinstea proclamarii Unirii, dupa izbinda armatelor romane in primul razboi mondial, arc ce va fi inlocuit cu unul de piatra, opera arhitectului Petre Antonescu, intre anii 1935-1936 transformanduse asfel intr-un obiectiv turistic de mare importanta in Bucuresti. Fatada sudica este frumos impodobita cu doua medalioane in bronz, ce infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si al reginei Maria, ce le inlocuiesc pe cele originale, distruse de regimul comunist, dupa anii `80. In locul lor au fost aplicate doua mari flori de piatra, care au fost date jos, dupa 1989, iar chipurile regale si-au reluat locul. Deasupra fiecarui medalion se afla cite o Victorie in relief, opere ale sculptorilor C. Baraski si M. Constantinescu. Pe fatada nordica, alte doua medalioane au sculptate chipurile Barbatia si Credinta. Barbatia infatiseaza un razboinic cu sabie, lucrare a lui I. Jalea, iar Credinta pe cea a unui tinar cu o cruce, autor C. Baraski. Victoriile de deasupra lor sint executate de sculptorii D. Onofrei si C. Medrea. Pe pietrele de bolta ale Arcului de Triumf sint inscrise bataliilor razboiului (Marasesti, Oituz, samd), iar pe fatadele laterale sint inscrise proclamatiile regelui Ferdinand catre popor cind tara a intrat in razboi si cea de la Alba Iulia cu prilejul incoronarii.