Bran

Ghid turistic Bran

Comuna Bran este situata relativ in centrul tarii, la limita sudica a judetului Brasov, in unitatea geografica denumita “Platforma Bran”, zona ce face legatura intre Depresiunea Tara Barsei si Depresiunea Rucar-Campulung Muscel, prin DN 73, la aproximativ 27 km de municipiul Brasov. Centrul de comuna este amplasat exact la capatul trecatorii Rucar-Bran spre Transilvania
Iți prezentăm obiectivele turistice Bran publicate de alți voiajori. Te rugăm să valorezi aceste obiective turistice si destinații pentru a oferii altor călătorii informații utile, către această destinatie, pentru a creea un ghid turistic complet despre Bran.

Obiective turistice Bran

Unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României se află în Pasul Bran-Rucăr. Astfel, Castelul Bran se situează la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov, pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti, acolo unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu masivul Bucegi. Construit pe o stâncă, Castelul adăposteşte în prezent muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale sale. Şi deşi turiştii străini vin anual în căutarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentuează latura mitică a acestuia, istoria Castelul Bran îi fascinează deopotrivă.

Muzeul Bran dispune de un valoros si variat patrimoniu ce se ridica la peste 6.000 de piese din domenii diferite: istorie, arta decorativa, arta plastica, etnografie si arta populara. Colectiile sunt constitute din vechiul fond regal, achizitii si donatii. Cele mai multe piese de mobilier provin din vechiul fond regal al Reginei Maria si decorau interioarele din perioada interbelica. Cea mai veche piesa de mobilier dateaza din secolul al XIV-lea si este o masa in stil gotic, folosita probabil intr-o manastire. Impresionant este patul cu baldachin, in stil baroc Italian, din secolul al XVIII-lea.

Muzeul este format din Casa Vămii şi un parc etnografic. Casa Vămii, monument istoric şi de artă situat la poalele castelului Bran, este un complex arhitectural compus din mai multe clădiri. La sfârşitul secolului al XIX-lea, clădirile vămii şi cetatea trec în administraţia Ocolului Silvic până la data de 1 decembrie 1920, când, odată cu dăruirea castelului de autorităţile oraşului Braşov, clădirile vămii intră în proprietatea Reginei Maria, mărindu-se cu unele anexe şi cu un nou nivel. Inventarele de epocă menţionează că interioarele cuprindeau piese de provenienţă diferită, cele mai multe obiecte dispărând după 1948 şi doar o mică parte păstrându-se în colecţia muzeului. Între 1944 - 1948, clădirea vămii devine casa familiei Principesei Ileana, iar plecarea din ţară a familiei regale, în decembrie 1947, este atribuită Ministerului Silviculturii. Reconstituirea muzeistică a instituţiei vamale medievale de la Bran s-a realizat abia în 1987, când se amenajează expoziţia "Vama Bran" în câteva săli de la parterul pavilionului central. Muzeul, expune - în nouă încăperi - obiectele de patrimoniu deţinute de Castelul Bran, înainte de retrocedarea din primăvara anului 2009. Colecţia Castelului Bran deţinea peste 6.000 de piese din perioada 1290 - 1930, iar în noua locaţie sunt prezentate doar câteva sute de obiecte, restul fiind păstrate în depozit. Colecţiile cuprind obiecte de artă decorativă (mobilier, ceramică, argintărie) şi artă plastică (sculptură şi pictură pe lemn). Sunt expuse şi covoare, ce nu au putut fi expusă la Castelul Bran din cauza umidităţii. Şi acest spaţiu va fi retrocedat după 2012. Muzeul Satului Brănean, organizat în anul 1962, în parcul din vecinătatea castelului, reliefează evoluţia arhitecturii populare tradiţionale din satele zonei Bran, în raport cu ocupaţiile de bază, creşterea vitelor şi lucrul la pădure, împletite cu agricultura, industria casnică de prelucrare a lânii şi meşteşugurile legate de prelucrarea lemnului. Conceput ca muzeu în aer liber, Muzeul Satului Brănean prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrarea lemnului şi a ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic. Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară.